Посета Црквама у Ужицу и поклоњење моштима Св. Козме и Дамјана

Датум: 09. Novembar 2014 11:43 Категорија: Новости



               У оквиру Верске наставе  за ученике виших разреда из ИО Шљивовице  организован је излет 2.11.2014. Повод за то је долазак чудотворних моштију Св. Козме и Дамјана у  Цркву Св. Ђорђа у Ужицу. Иначе,ова црква прославља 170 година свога постојања.
               Након доласка  возом у Ужице, ученици су са својом вероучитељицом отишли до цркве Св. Ђорђа, где су имали јединствену прилику да се поклоне и целивају Свете мошти Козме и Дамјана.
               Након тога посећена је и црква Св. Еванђелисте Марка обновљена 1828. године, смештена у делу града познатoм по имену Царина. У цркви се може видети богата ризница икона и богослужбених предмета. Икона Богородице и Христа потиче из 16.-ог века , на којима преовладава ренесансна прецизност и византијска духовност. На западном зиду цркве, у ормару смештени су филигрански крстови (19. век) рад ужичких кујунџија, који су иза себе оставили сребрена кандила и кадионице.  Поред кујунџијских радова у цркви се налазе и  рукотворине побожних жена, које су своју веру и љубав према Богу изражавале златкастим везом на свили и кадифи.

               Слике са излета можете погледати у нашој галерији.