Креирање наставних садржаја коришћењем слободног софтвера

Датум: 20. Septembar 2014 20:13 Категорија: Такмичења





            Удружење професора информатике Србије уз подршку Министарства трговине,туризма и телекомуникација и у сарадњи са LINUX центром из Београда организује такмичење под називом "Креирање наставних садржаја коришћењем слободног софтвера".
            Право да конкуришу имају сви ученици, наставници, учитељи, дефектолози, педагошко-психолошка служба школе, рачуноводство школе, школске библиотеке.
            Ученици основних и средњих школа који са својим наставником ментором креирају садржаје у неком од програма слободног софтвера којег, иначе, користе у настави ( нпр. Gimp, Inscape, Libre Office, Geogebra, Blenden, Audacity, Free Pascal Lazarus и други, тј. сви они програми који  су под лиценцом GNU,GPL, BSD, LGPL ) , могу да пошаљу као такмичарске радове.
            Програме и идеје за креирање наставних садржаја који се могу користити су на сајтовима http://www.slobodansoftverzaskole.org и http://sourceforge.net /  .
            Ови садржаји ће представљати базу задатака и вежби из свих предмета који се изучавају у школи. Задаци се шаљу организатору,а стручна комисија ће прегледати задатке.
            Под наставним садржајем подразумевају се лекције, илустрације, анимације, интерактивне мапе, тестови, радни листови, збирке задатака, снимци звука, посебно обрађене фотографије, илустративни фото-албуми, помоћне инструкције за успешније провођење инклузивне наставе и сл.
            Читав процес се одвија online. На крају такмичења сви задаци ће бити постављени на сајт удружења као база коју могу да користе сви заинтересовани. Најбољи тимови ће бити награђени.
             Радови се могу пријавити отварањем налога и испуњавањем обрасца на адреси  http://www.slobodansoftverzaskole.org/takmicenje/ . Додатне информације се могу  добити на  [email protected]
            Предвиђене су вредне награде за школу која пошаље највише радова, наставника који пријави највише ученика, за наставника који пошаље најкреативнији рад и три награде за најкреативније ученике.
             Величина појединачног рада је од 25MB до 50MB. Рок за предају радова је 1.децембар 2014. године. Додела награда ће се обавити до краја првог полугодишта.