Пројекти

ЧУВАРИ ЗЛАТИБОРА 2

Датум: 06. Avgust 2018 17:26 Категорија: ПројектиНајновији број електронског еколошког часописа "Чувари Златибора"

https://desygner.com/design?id=pGRntGEVAiZ&p=1

Прочитај

ЧИТАЛИЋИ-ШКОЛСКО ТАКМИЧЕЊЕ КЛИКЕРАША

Датум: 26. Januar 2017 16:11 Категорија: Пројекти


ОНИ ВОЛЕ КЊИГУ ДОБРУ 
И УЗ ЊУ ЋЕ СВУДА СТИЋИ, 
ДУХОВИТА , ДИВНА ДЕЦА -
ЗЛАТИБОРСКИ ЧИТАЛИЋИ.  
       
          У среду 18.1.2017.године одржано је школско такмичење Читалића кликераша. Од 79 ученика, који су радили тестове на школском нивоу, њих 42 су се пласирали на Општински ниво такмичења. Учествовали су ученици свих разреда из матичне школе и издвојених одељења. 
         У прилогу су фотографије са такмичења,као и табеле са резултатима,од првог до осмог разреда. 

 

Прочитај

ПРОЈЕКТНИ ДАН 2016.

Датум: 20. Jun 2016 21:04 Категорија: Пројекти

      14.јуна 2016.године у матичној школи у Мачкату, у оквиру међународног програма ЕКО ШКОЛА, организован је пројектни дан. Био је испуњен радионицама,вежбаоницама и осталим активностима којима се промовише заштита животне средине и одрживи развој. Учесници су били сви ученици и наставници из матичне школе и издвојених одељења. Активности су биле подељене -за ученике млађих и старијих разреда и трајале су по пола сата. 
       

Прочитај

ЗЕЛЕНА ЗАСТАВА

Датум: 03. Januar 2016 11:11 Категорија: Пројекти

Основна школи Миливоје Боровић из Мачката 22. децембра 2015. године стекла је статус међународне еко школе и том поводом представницима школе уручена је зелена застава. 
 
Скупу који је одржан у Сремским Карловцима присиствовало је стотинак представника 56 образовних установа из читаве Србије, координатора, директора и Чланова Еко одбора школа.
Од свих 56 образовних установа (вртићи, основне, средње, више и високе школе) неке су у процесу стицања зелене заставе , неке су је већ стекле, а неке и обновиле статус еко школе.

Ове године поред наше школе статус су стекли и Основна школа „Стефан Немања“ из Ниша, Основна школа „Рстко Немањић – Свети Сава“ из Нове Пазове, Висока тахничка школа струковних студија из Аранђеловца и Висока школа струковних студија за менаџмент и пословне комуникације из Сремских Карловаца.
Статус међународне еко школе обновиле су следеће установе: Основна школа „Дринка Павловић“ из Београда, вртићи „1001 радост“ из Београда и „Пчелица“ из Шатоња.

Статус еко школе може се обновити након две године спровођења програма.

Састанак координатора међународног програма Еко-школе одржан је у Високој школи струковних студија за менаџмент и пословне комуникације, а домаћини су се потрудили и презентовали свој рад и своје виђење активности у програму Еко-школе, као и поједине Еко-школе које су имале прилику да представе свој досадашњи рад.

Такође велику пажњу имали су и гости из Вараждинске жупаније, из Хрватске, који су представили активности и организацију  програма Еко-школе у Хрватској.

 

Прочитај

ЧИТАЛИЋИ

Датум: 28. Novembar 2015 17:42 Категорија: Пројекти


ПРОЈЕКАТ ЧИТАЛИЋИ
 
И у овој школској години у нашој школи реализује се међушколски и међународни пројекат промовисања књиге и читања  Читалићи који је замишљен тако да повезује више школа. Пројекат „Читалићи“ је образовно-васпитни пројекат у школи, а и школска смотра читалаштва. 


Пројекат се реализује током школске 2015/2016.  а најуспешнији продукти рада учествују на школској Смотри и даље на Републичкој Смотри читалаштва ,,Читалићи 2016”. Овогодишња школа домаћин Смотре је Основна школа „Иван Вушовић“ из Ражња. Пројекат су подржали и Друштво школских библиотекра Србије и Минисатрство просвете, науке и технолошког развоја.
 
Циљеви пројкета су промоција културе читања и подстицање ученика на читање, развијање вештине критичког читања и креативног писања, промоција библиотеке као важног места за учење и развијање креативности ученика, међупредметна сарадња... 
 
 
 
 
ЗНАНИЧНА СТРАНА ПРОЈАКТА ЧИТАЛИЦИ: citalici.wordpress.com  

 
ТЕМА ЧИТАЛИЋА 2016.
НАРОДНА КЊИЖЕВНОСТ КРОЗ ИГРУ
 
 
 


 

 

Прочитај

СВЕТСКИ ДАН РЕКА

Датум: 02. Novembar 2015 16:39 Категорија: ПројектиУ оквиру програма ЕКО ШКОЛА обележен је Светски дан река. Овај датум обележило 18 наставника наше школе на користан креативан и занимљив начин.
Погледајте како је то изгледало.
 
Милица Шукиловић, наставница биологије
Опис активностиПрипрема за одлазак до оближње реке Криваје (тегле, флаше, кесе, балон, цедиљка, рукавице...). Боравак на реци и прикупљање материјала. Повратак у учионицу, подела ученика у групе 4 групе по 4 ученика, рад на прикупљеном материјалу: две групе посматрају биљке и животиње, а друге две групе посматрају под микроскопом воду са различитих дубина реке.Извођење закључка. Ученици су упознати са значајем реке у нашем крају. Изразили су велику заинтересованост за овај час, као и жељу за поновни обилазак реке. Све фотографије које смо направили биће изложене на паноу у учионици за биологију, а ово је само неколико одабраних.


 
Ружица Јараковић, учитељица
 
Опис активности: Кроз различите илустрације чистих и загађених река, ученици ће схватити сврху борбе људи да нам све реке буду чисте. Ученици су поред искуства које поседују научили да реке увек треба чувати од загађења. Све то су преточили у ликовне радове од којих смо направили пано.
Мирослава Јанковић, Ивана Јовановић, учитељицe 
- Упознавање деце(у овом случају углавном ученика првог разреда) са појмом реке (извор, речни ток, ушће, лева и десна обала)
-Упознавање ученика са значајем очувања река у свету и код нас.
У школском дворишту правимо „макету“ реке истичући њене делове (извор, ток и ушће).
Разговарамо о изгледу и карактеристикама река са којима су се они до сада сусретали, осврћући се посебно на реке нашег места,њиховом називу и положају.
Ученици првог разреда уз помоћ учитеља одређују која је лева а која десна обала „наше“ реке. На основу одређених страна обале делимо ученике на две групе(1. екипа-лева и 2. екипа десна обала).
Организујемо игру проналажења. Једна екипа распореређена у школском дворишту држи картице са називима река  а друга екипа са повезом на очима покушава да скупи што више картица. Победник је екипа са већим бројем  скупљених картица.
Читамо називе „пронађених“ река.
Ученици посматрају географску карту света и уочавају како је означена водена површина и реке конкретно. Заједнички доносимо закључке колико су реке значајне за опстанак света и колико је значајно њихово очување за нас и наше здравље.Татјана Крповић, наставница српског језика               
Упознаввање  ученика са  основним појмовима  везаних за  реку;
 
Ученици  ставарајући  лексикон и  попуњавајући  га   треба  да схвате значај река. Лексикон је  направљен  на  основу асоцијације  река   и појмова  којих су се ученици сетили.
 
погледајте њихову презентацију: ЛЕКСИКОН РЕЧНОГ СВЕТА
 
Љиљана Андрић, Весна Смиљанић. учитељице       
 
Упознавање ученика са значајем очувања река и становницима речних токова. Учествовало је 19 ученика млађих разреда. Ученици 4.разреда су од картона направили акваријум,а ученици 1. и 2. разреда су обојили припремљене цртеже риба (на папиру нацртаних). Код ученика је развијена свест о потреби очувања река и живог света у њима.Љиљана Андрић, Драгица Пјевчевић, учитељице   
 
Израда паноа на тему „Вода кружи“,а на основу истоимене песме Љиљане Андрић. Ученици 4. разреда су помоћу папира у боји, темпера и фломастера илустровали песму „Вода кружи“. На тај начин су утврдили раније стечена знања о сталној циркулацији воде у природи. 


 
Милица Тодосијевић, учитељица 
- упознавање ученика са обележавањем овог датума;
- упознавање ученика са начинима загађивања река и последицама до којих долази;
- развијање еколошке свести код ученика;
               
На часу еколошке секције ученици су након мотивационог разговора израдили пано са еко порукама.
1.корак: Мотивациони разговор: Зашто су реке значајне за људе? Какве су реке у нашој околини? Шта би променио(ла) код река у нашем крају? Како људи загађују реке? Кога све угрожавају загађујући?
2.корак: Ученици цртежом и речима шаљу поруке свима онима који загађују реке.
3.корак: Ученици презентују своје радове и вршимо њихову анализу.
4.корак: Правимо заједно пано „Чувари река“.
Јелена Гукић,учитељица 


Циљ ове активности је подстицање  и развијање свети код ученика о значају река, о последицама загађених река, важности реке за једну животну средину, правилном одлагању отпада које не би требало да заврши у рекама, као што се нажалост дешава...              

Кроз разговор са ученицима указано је на значај  и важности река за једну животну средину, објашњено је када се обележава Светски дан река и зашто;  договорено је да се тим поводом изради пано, осмишљен је његов изглед и прикупљани су материјали за пано.


Милош Вермезовић, наставник мизучке културе
    

Упознавање ученика са лепотом река, и привилегијама места, засеока кроз које протиче река.Разговор је започео о реци у селу, о лепоти провођења времена поред ње и шта све можемо лепо учинити за реку као и она за нас. Затим кроз примере смо причали како се можемо борити за њену чистоћу и против загађивања, како своји позитивним примерима можемо деловати  на људе који су скренули са правог пута који уништавају и загађују природу. Затим смо анализирали величанство реке кроз њено присуство у многим песма, и ову тему крунисали учењем једне од таквих песама: „Стани, стани Ибар водо“.
Иван Радомировић, Драгица Секулић,  Станојка Ђукић, Марија Спасенић, наставници


- подизање свести о очувању животне средине и њеном утицају на живот људи
- указивање на активности којима становништво може допринети лепоти средине у којој живи
- подстицање ученика да налазе решења за здраву и чисту околину
- указивање на значај реке и живог света у мојој околини     - шетња до оближње реке
- уређење дела речне обале
- писање извештаја
- решавање математичких задатака
- израда паноа

- фотографисање појединих делова реке


погледајете њихов извештај - ИЗВЕШТАЈ О РЕАЛИЗАЦИЈИ ЧАСА 


Драгана Зорзић, Весна Ковачевић, учитељице  
       
Истицање значаја река. Буђење и развијање еколошке свести код ученика. Развијање свести о важности  чувања животне средине и околине од загађења.     
Дан река обележили смо кроз активности: Река је огледало наше околине и то  кроз Српски језик у другом разреду (Избор из поезије Добрице Ерића) и кроз наставу Природе и друштва у четвртом резреду (Сливови и реке).
- Кроз анализу песме Моје село, Д. Ерића истакли смо стихове у којима песник говори о реци родног краја. ... да би нам реке биле чисте (као у стиху- кроз село река хрли и носи сличице кућа) морамо водити рачуна о средини кроз коју протиче јер је она огледало свога краја. Затим је уследила израда паноа на коме ученици представљају стихове о реци које смо истакли.
- Кроз обраду наставне јединице Река и речни сливови ученици су се бавили истраживачким радом (истражујемо наше најпознатије реке). У завршном делу часа истакнут је значај река, што је сликовито представљено на паноу под називом Сачувајмо наше реке да нам буду чисте,бистре и пловне.
 


Прочитај

ЛИМЕНКА ПО ЛИМЕНКА

Датум: 15. Oktobar 2015 21:16 Категорија: Пројекти


ЛИМЕНКЕ САКУПЉАЈ – ОКОЛИНУ САЧУВАЈ


Пројекат спроводи РЕЦЕН ФОНДАЦИЈА и спроводи се од 2006. године са циљем да рециклажа постане навика. У пројекат су укључене школе, канцеларије и угоститељски објекти. Да сада је у пројекат укључено преко 180 школа.
Прошле школске године прикупљено је преко 4 тоне лименки. Најуспешнија школа прикупила је 663 кг лименки.
Свака школа која учествује у пројекту допринеће заштити животне средине и повећању рециклаже.
 

Прочитај

ПРОЈЕКАТ ТЕПИХ СЈЕРПИНСКОГ

Датум: 15. Oktobar 2015 21:10 Категорија: Пројекти


Пројекат  Тепих Сјерпинског  је непрофитна активност која повезује децу целог света (3 до 16 година), која заједно праве огроман геометријски фрактал, познат под именом тепих Сјерпинског. Један је од еТwиннинг пројеката.
Пројекат "Тепих Сјерпинског" је непрофитна, колективна и заједничка активност деце од 3 до 16 година која се одвија широм света. Циљ пројекта да се направи огроман геометријски фрактал, познат под именом Сјерпински тепих, уз помоћ налепница у боји. Сјерпински тепих је добро познат фрактал у математици, описан од стране пољског математичара Вацлава Сјерпинског 1916. године. Конструкција је једноставна: почиње се од квадрата који се подели на 9 једнаких делова од којих одстранимо средишњи; затим поновимо овај процес на преосталих 8 квадрата и наставимо тако до бесконачности.
 
Аутори овог пројекта су Јосé Луис Родрíгуез Бланцас, професор са катедре за математику Универзитета у Алмерији (Шпанија) и Давид Цреспо Цастелеиро. 
 
Тренутно је у пројекту више од 420 школа у 32 земље света са преко 26880 деце. Србија се такође укључила у израду овог огромног фрактала и за сада  је прва, осим Шпаније, која ће правити велики тепих шесте итерације са 64 центара из Србије и света.
 
ДЕТАЉНИЈЕ О ПРОЈЕКТУ

Прочитај

EКО ДНЕВНИК

Датум: 31. Jul 2015 16:31 Категорија: Пројекти

Наша школа учесница је међународног програма еко школе. Све активности које смо реализовали у оквиру програма забележене су у еко дневнику. Погледајте на који начин су наставници и ученици наше школе дали допринос у очувању животне средине.
 

Прочитај

ПРОЈЕКТНИ ДАН

Датум: 18. Jun 2015 12:32 Категорија: Пројекти       Завршна активност у овој школској години у оквиру Међународног програма ЕКО школе био је пројектни дан. Планом који је усвојио Еко одбор школе у Мачкату, а наставници школе подржали на Наставничком већу, одлучено је да последњи наставни дан, 12. јун 2015. године, обележимо као пројектни дан.

       Пројектни дан обележен је у матичној школи у Мачкату тако да су сви ученици из издвојених одељења посетили матичну школу, па је овој активности присуствовало укупно 210 ученика. 
       У организацији пројектног дана учествовали су сви учитељи и наставници школе. Биле су припремљене радионице за млађе и старије разреде које су промовисале заштиту животне средине и одрживи развој. Заједничка тема свих радионица био је ОТПАД. ОТПАД као тема није одабран случајно. Све активности које смо спроводили у школи, у току ове школске године, имале су за тему управо ОТПАД јер се ова тема реализује по препоруци националног координатора Међународног програма ЕКО школе у првој години спровођења програма. 
       У току радионица, сви ученици били су подељени у мешовите групе. Временска динамика и распоред радионица били су организовани веома добро тако да су се групе ученика смењивале и мењале активности. Групе су присуствовале различитим радионицама у трајању од по 30 минута. 
       Овакав, радионичарски рад ученицима се веома допао, а и наставници су били веома задовољни показаним ангажовањем и залагањем ученика.
       Слике са радионица можете погледати у нашој галерији.

Прочитај