СВЕТСКИ ДАН РЕКА

Датум: 02. Novembar 2015 16:39 Категорија: Пројекти



У оквиру програма ЕКО ШКОЛА обележен је Светски дан река. Овај датум обележило 18 наставника наше школе на користан креативан и занимљив начин.
Погледајте како је то изгледало.
 
Милица Шукиловић, наставница биологије
Опис активностиПрипрема за одлазак до оближње реке Криваје (тегле, флаше, кесе, балон, цедиљка, рукавице...). Боравак на реци и прикупљање материјала. Повратак у учионицу, подела ученика у групе 4 групе по 4 ученика, рад на прикупљеном материјалу: две групе посматрају биљке и животиње, а друге две групе посматрају под микроскопом воду са различитих дубина реке.Извођење закључка. Ученици су упознати са значајем реке у нашем крају. Изразили су велику заинтересованост за овај час, као и жељу за поновни обилазак реке. Све фотографије које смо направили биће изложене на паноу у учионици за биологију, а ово је само неколико одабраних.


 
Ружица Јараковић, учитељица
 
Опис активности: Кроз различите илустрације чистих и загађених река, ученици ће схватити сврху борбе људи да нам све реке буду чисте. Ученици су поред искуства које поседују научили да реке увек треба чувати од загађења. Све то су преточили у ликовне радове од којих смо направили пано.




Мирослава Јанковић, Ивана Јовановић, учитељицe 
- Упознавање деце(у овом случају углавном ученика првог разреда) са појмом реке (извор, речни ток, ушће, лева и десна обала)
-Упознавање ученика са значајем очувања река у свету и код нас.
У школском дворишту правимо „макету“ реке истичући њене делове (извор, ток и ушће).
Разговарамо о изгледу и карактеристикама река са којима су се они до сада сусретали, осврћући се посебно на реке нашег места,њиховом називу и положају.
Ученици првог разреда уз помоћ учитеља одређују која је лева а која десна обала „наше“ реке. На основу одређених страна обале делимо ученике на две групе(1. екипа-лева и 2. екипа десна обала).
Организујемо игру проналажења. Једна екипа распореређена у школском дворишту држи картице са називима река  а друга екипа са повезом на очима покушава да скупи што више картица. Победник је екипа са већим бројем  скупљених картица.
Читамо називе „пронађених“ река.
Ученици посматрају географску карту света и уочавају како је означена водена површина и реке конкретно. Заједнички доносимо закључке колико су реке значајне за опстанак света и колико је значајно њихово очување за нас и наше здравље.



Татјана Крповић, наставница српског језика               
Упознаввање  ученика са  основним појмовима  везаних за  реку;
 
Ученици  ставарајући  лексикон и  попуњавајући  га   треба  да схвате значај река. Лексикон је  направљен  на  основу асоцијације  река   и појмова  којих су се ученици сетили.
 
погледајте њихову презентацију: ЛЕКСИКОН РЕЧНОГ СВЕТА
 
Љиљана Андрић, Весна Смиљанић. учитељице       
 
Упознавање ученика са значајем очувања река и становницима речних токова. Учествовало је 19 ученика млађих разреда. Ученици 4.разреда су од картона направили акваријум,а ученици 1. и 2. разреда су обојили припремљене цртеже риба (на папиру нацртаних). Код ученика је развијена свест о потреби очувања река и живог света у њима.



Љиљана Андрић, Драгица Пјевчевић, учитељице   
 
Израда паноа на тему „Вода кружи“,а на основу истоимене песме Љиљане Андрић. Ученици 4. разреда су помоћу папира у боји, темпера и фломастера илустровали песму „Вода кружи“. На тај начин су утврдили раније стечена знања о сталној циркулацији воде у природи. 


 
Милица Тодосијевић, учитељица 
- упознавање ученика са обележавањем овог датума;
- упознавање ученика са начинима загађивања река и последицама до којих долази;
- развијање еколошке свести код ученика;
               
На часу еколошке секције ученици су након мотивационог разговора израдили пано са еко порукама.
1.корак: Мотивациони разговор: Зашто су реке значајне за људе? Какве су реке у нашој околини? Шта би променио(ла) код река у нашем крају? Како људи загађују реке? Кога све угрожавају загађујући?
2.корак: Ученици цртежом и речима шаљу поруке свима онима који загађују реке.
3.корак: Ученици презентују своје радове и вршимо њихову анализу.
4.корак: Правимо заједно пано „Чувари река“.




Јелена Гукић,учитељица 


Циљ ове активности је подстицање  и развијање свети код ученика о значају река, о последицама загађених река, важности реке за једну животну средину, правилном одлагању отпада које не би требало да заврши у рекама, као што се нажалост дешава...              

Кроз разговор са ученицима указано је на значај  и важности река за једну животну средину, објашњено је када се обележава Светски дан река и зашто;  договорено је да се тим поводом изради пано, осмишљен је његов изглед и прикупљани су материјали за пано.






Милош Вермезовић, наставник мизучке културе
    

Упознавање ученика са лепотом река, и привилегијама места, засеока кроз које протиче река.Разговор је започео о реци у селу, о лепоти провођења времена поред ње и шта све можемо лепо учинити за реку као и она за нас. Затим кроз примере смо причали како се можемо борити за њену чистоћу и против загађивања, како своји позитивним примерима можемо деловати  на људе који су скренули са правог пута који уништавају и загађују природу. Затим смо анализирали величанство реке кроз њено присуство у многим песма, и ову тему крунисали учењем једне од таквих песама: „Стани, стани Ибар водо“.




Иван Радомировић, Драгица Секулић,  Станојка Ђукић, Марија Спасенић, наставници


- подизање свести о очувању животне средине и њеном утицају на живот људи
- указивање на активности којима становништво може допринети лепоти средине у којој живи
- подстицање ученика да налазе решења за здраву и чисту околину
- указивање на значај реке и живог света у мојој околини     - шетња до оближње реке
- уређење дела речне обале
- писање извештаја
- решавање математичких задатака
- израда паноа

- фотографисање појединих делова реке


погледајете њихов извештај - ИЗВЕШТАЈ О РЕАЛИЗАЦИЈИ ЧАСА 






Драгана Зорзић, Весна Ковачевић, учитељице  
       
Истицање значаја река. Буђење и развијање еколошке свести код ученика. Развијање свести о важности  чувања животне средине и околине од загађења.     
Дан река обележили смо кроз активности: Река је огледало наше околине и то  кроз Српски језик у другом разреду (Избор из поезије Добрице Ерића) и кроз наставу Природе и друштва у четвртом резреду (Сливови и реке).
- Кроз анализу песме Моје село, Д. Ерића истакли смо стихове у којима песник говори о реци родног краја. ... да би нам реке биле чисте (као у стиху- кроз село река хрли и носи сличице кућа) морамо водити рачуна о средини кроз коју протиче јер је она огледало свога краја. Затим је уследила израда паноа на коме ученици представљају стихове о реци које смо истакли.
- Кроз обраду наставне јединице Река и речни сливови ученици су се бавили истраживачким радом (истражујемо наше најпознатије реке). У завршном делу часа истакнут је значај река, што је сликовито представљено на паноу под називом Сачувајмо наше реке да нам буду чисте,бистре и пловне.