ПРОЈЕКАТ ТЕПИХ СЈЕРПИНСКОГ

Датум: 15. Oktobar 2015 21:10 Категорија: Пројекти


Пројекат  Тепих Сјерпинског  је непрофитна активност која повезује децу целог света (3 до 16 година), која заједно праве огроман геометријски фрактал, познат под именом тепих Сјерпинског. Један је од еТwиннинг пројеката.
Пројекат "Тепих Сјерпинског" је непрофитна, колективна и заједничка активност деце од 3 до 16 година која се одвија широм света. Циљ пројекта да се направи огроман геометријски фрактал, познат под именом Сјерпински тепих, уз помоћ налепница у боји. Сјерпински тепих је добро познат фрактал у математици, описан од стране пољског математичара Вацлава Сјерпинског 1916. године. Конструкција је једноставна: почиње се од квадрата који се подели на 9 једнаких делова од којих одстранимо средишњи; затим поновимо овај процес на преосталих 8 квадрата и наставимо тако до бесконачности.
 
Аутори овог пројекта су Јосé Луис Родрíгуез Бланцас, професор са катедре за математику Универзитета у Алмерији (Шпанија) и Давид Цреспо Цастелеиро. 
 
Тренутно је у пројекту више од 420 школа у 32 земље света са преко 26880 деце. Србија се такође укључила у израду овог огромног фрактала и за сада  је прва, осим Шпаније, која ће правити велики тепих шесте итерације са 64 центара из Србије и света.
 
ДЕТАЉНИЈЕ О ПРОЈЕКТУ